Animék és filmek

Animék

Animék

Kingdom, egy ismeretlen mestermű - anime ajánló és kritika

2022. május 19. - Shuriken66

Sziasztok! Első találkozásunkra a Kingdom című animét hoztam el nektek, amiről minősége ellenére nagyon kevesen tudnak. Annyit kell tudni a hátteréről,hogy az egyik legértékesebb manga adaptációja. A képregényt Hara Yasuhisa mangakának köszönhetjük és japánban a Young Jump magazinban jelennek meg 2006.január 26 óta a fejezetek.  Az animét a Studio Pierrot alkotta meg,kiknek olyan animéket köszönhetünk mint például a Yu Yu Hakuso,Bleach,Naruto,GTO,Black  Clover, Tokyo Ghoul. Spoiler mentes lesz a kritika.

kingdom-manga-edited_1.jpg

Történetünk réges rég játszódik. Rengeteg királyság  emelkedett fel és bukott el az évek folyamán, a már több mint 500 éves háború alatt Kínában. 7 állam maradt fenn akik szuperhatalommá váltak. Qin,Qi,Chu,YanHan,,Zhao és Wei. Mi Qinben járunk, hol megismerjük Xin és Piaot a két háborús árvát. Céljuk a világ legjobb tábornokává válni. Egy nap Piao felkérést kap a királytól egy titkos megbízásra. Majd Xinhez félhalottan visszatér és megkéri Xint ,hogy Kína fiatal királyát Ying Zhenget (aki ugyanúgy néz ki mint Piao),hogy vigye el Ka Ryo Ten falujába. Minden adott egy érdekes és izgalmas történet elmeséléséhez. 

1.évad:

Xin és a többi szereplő prológusa, és ez nagyon érződik. Megszeretném említeni ,hogy sokan otthagyják az animét 2-3 rész után a látvány miatt. Ez azért van ,mert a Pierrot kevés pénzből akart nagyot markolni(ami részben össze is jött), mellé mivel sokrészesre lett tervezve (39 rész),így nem akartak sokat kockáztatni azzal, ha vadiúj cím révén bukás lenne a széria. Ami szerencsére nem így lett. Nad ea látvány. Én 4-5 rész alatt szoktam meg , tény ,hogy darabos meg elég csúnya ,de a 4.résztől állókpeknél elkezdik behozni a 2D-s animációt meg a CGI is javulni fog ,bár a nagy része ígyis számítógépes animáció lett. DE! Ha túlteszi magát rajta az ember,akkor azta... a történelem egyik legjobb animéjét kapja meg.  Egyedisége, zenéi és ezáltal hangulata, részletesen kidolgozott szereplői, a háború bemutatása mind katonai és civil szemmel, sajátos harcaival, világfelépítésével és kidolgozásával, rengeteg nagyon jó vagy epikus párbeszédeivel,ütemezésével, nemesi és paraszt közti szakadék bemutatásával, komoly drámáival,"kamerakezelésével",rendezésésel,kiszámíthatatlanságával,csavarjaival, kitűnő szinkronszinészeivel és ezek háborús körítésével képes pikk pakk beszívni a nézőt.  Mindezek keveréke pedig olyan epikusságot áraszt ,hogy nem egyszer fogja felhypeolni a nézőket, veteránokat. De vegyük sorba.

A zenéket Minako Sekinek köszönhetjük a 2.évad végéig, aki az említett Black Clover zenéiért is felelt . Nagyban hozzájárulnak a hangulat teremtéshez, olyan szinten,hogy a látvány ellenére is epikusak lesznek a jelenetek. Mindennek jelentősége és súlya van, semmi nincs elsietve. Minden esemény megkapja a saját mélységének járó időt. A párbeszédek teljesen hietők és súlyuk van, és tökéletesen ilenek a szereplőkhöz. Realisztikussága bizonyos témák felől nagyon jól működik ami hozzájárul a hitelességhez és a szereplők megértéséhez. Pl ,hogy egy nemes mennyivel többre van becsülve és mennyivel többet engedhet meg magának, mint egy egyszerű paraszt vagy a diplomácia fontossága, milyen terheket cipel egy király, a politika szerepe egy királyságban,illetve mennyi minden múlik rajta stb. Érdekesek és izgalmasak a szereplők hátterei, és a cgi ellenére olyan harcokat kapunk amik ha desszertek lennének, garantáltan megnyalnánk utána mind a tíz újjunkat.  Ehez járul nagyban hozzá a zene, rendezés, és a kameraszögek (jó példa a 20-as részekben lévő lovaskocsis összecsapás). Továbbá ennek az évadnak jár egy plusz pont azért, amiért kiválóan felvezett egy törzset akik később kulcsfontossággal fognak bírni és a sorozat egyik két legjobb részét is nekik köszönhetjük majd.  Végére hagytam a szereplőket. Álmaik és céljaik mégközelebb hozzák őket a nézőkhöz, amihez nagyban hozzátesz a kitartásuk,elszántságuk, és céltudatosságuk. Tudják ,hohy szinte lehetetlen a cél ,de mégis hisznek benn és az utolsó csepp vérükig mindent megtesznek érte. Xin a kalsszikus shounen főhős , akinél az előbbi két gondolatom miatt, gyakran úgy éreztem, minta Astat látnám benne  Black Cloverből. Nála fokozatosan kezdik a mélyítést , de szerintem majd a másik 2 évadban érdemes erről beszélni. Ying Zhen már összetettebb szereplő. Múltjáról nem sokat tudni, határozott, stratégikus, elszánt, megfontolt,becsületes vezető aki a nép sorsát a szívén viseli, nála  majd a 2. évadban kapjuk meg a saját történet szálát. Nem mellesleg a szinkronhangját Fukuyama Junt több anmében is hallani akarom, mert nála a hangsúlyozás,hanglejtés szó szerint művészet. Őt többek közöttt Koro-sensei,Yukio,Finral, Kojima,Yumichika,Ango,Rikei,Bundo,Kudou szerepeiről ismerhetjük. He Liao Dao egy klasszikus loli szereplő még ebben az évadban,aki a hegyekből származik. Melléjük sok mellékszereplőt megkapunk,de én Wang Qi, Li Mu,Buwei Lü,Wei Ping, és Chang Wen Junt emelném ki.  Az utóbbi 5 szereplőn érződik,hogy hatalmas potenciál van bennük amit később tapasztalunk majd meg. Wang Qi volt a kedvencem ebből az évadból, aki főleg Xin miatt fontos. Arról nem is beszélve ,hogy  mekkora kultuszt kerítenek majd a másik két évadban köré. A klasszikus tábornok karakter aki nyugodságával és lazaságával kiszámíthatatlanná válik a harcmezőn.  Harcok terén nem mindenkinek jöhet be hisz inkább stratégiai (pl formációkat látunk), nem a klasszikus bunyót.

529efed8-fe6d-4cac-b344-0c181eb85372_1.jpg

2.évad

Minden pozitívumára az előző etápnak rálicitált. Pedig magas volt a léc. Amiben a legjobban kiemelkedik a szereplők kezelése. Itt kapjuk meg a legtöbb világépítést amivel egy átfogó képet kapunk Kínáról hátterestül. Zhen, He Liao, Xin itt lesznek elmélyítve és indulnak meg külön utakon,amivel együtt a karakter fejlődésük is elindul. Minden téren magasabbra léptünk egyet.  Háttereik, döntéseik és a velük történt események is rajtuk hagyják a nyomaikat. A mellék szereplők több figyelmet kapnak és mindegyik tündököl ,érdemes kiemelni az újjakból  Meng Aot,Gong Biaot,és Hu Lunt. Mindhármuk érdekes  és izgalmas szereplők akiknek pár epic pillanatot is köszönhetünk(pl gondolok a hegyi csatára, a végső harcra, Xin eddigi legnagyobb harcára).Továbbá jó látni,hogy sok animével ellentétben a letudott szereplőket se hagyja faképül (Cheng és Xiang) ,hanem ad nekik sajét szálakat amik később válnak majd fontossá. A látványban a CGI megmarad nagyrész a áttereknél illetve a harcoknál. A stratégiai összecsapásokból is többet kapunk, aminek külön örültem. Szóval adott egy évad ami minden szempontból kiválóan vitte tovább az elődjét/ emelte a téteket. Lehet ezt még hova fokozni?

maxresdefault.jpg

3.évad

Simán! Megcsinálták azt ami kevés animének sikerült, hogy a teljes évad mindegyik részével együtt epic és még jobb lett minden tekintetben. Iskolapéldája a "minél tovább nézed ,annál jobb lesz "szólásnak. Itt viszont egy hibát kiemelnék. Igaz egyik évadban sem kapott a legtöbb szereplő elég játékidőt, de legalább sikerült elosztani az évadok között. Itt meg rengeteg újat kapunk a régiek mellé és mindneki kap legalább egy epic jelenetet ,de senkire sincs elég idő. De cserébe viszont szinte kiválóan adaptálták a manga egyik legjobb történetívét! Mellesleg a klasszikus értelemben vett harcokból is többet kapunk, moziszintű animációval spékelve. A zenék meg itt a legjobbak! Yamamoto Kohta szerezte,ki a 86,Blue Exorcist,Nanatsu no Taizai és az Attack on Titan:The Final Season par 1 és part 2 zenéit is komponálta. Szerencsére a 4. évadban is ő felel érte, így szavunk nem lehet.

screenshot-2021-10-04-174559-1.jpg

A 4. évad jelenleg is fut, de még nagyon az elejején jár. Eddig sikeresen hozza a 3.évad színvonalát. Én Shuriken66 voltam,bízok benne ,hogy jól érezted magad ,illetve ha nem láttad, remélem megtudtam hozzá hozni a kedved.

1.évad: 38x25 perc     -Stúdiók: Studio Pierrot, Pierrot Plus, Studio Signpost

2.évad: 39x25 perc     -Rendezték: Kamiya Jun, Akira Iwanaga,Imaizumi Kenichi

3.évad: 26x25 perc     -Műfajai: akció,történelem,seinen,háború

4.évad: 26x25 perc     -Fut: 2012 nyár - napjainkig

 

süti beállítások módosítása